Op sommige plekken daalt de bodem sterk en is het moeilijk om de bestaande bedrijfsvoering vol te houden. Het is dan een optie om voor een heel andere bedrijfsvoering te kiezen: boeren bij hoog water. Dit is een grote verandering die door alle betrokkenen moet worden gesteund.Â
In de basis betekent dit dat het waterpeil voor het hele bedrijf wordt verhoogd: slechts 20-30 cm drooglegging. Dat kan alleen door grote veranderingen in de bedrijfsvoering te maken, zoals het houden van minder dieren per hectare. Ook wordt onderzocht of het beter werkt om andere koeienrassen met een lager gewicht te houden. Het vereist ook de teelt van andere grassoorten en aangepaste beweiding. Verder moeten extra maatregelen worden genomen, zoals waterinfiltratiesystemen, zodat het perceel voor grondbewerking of beweiding tijdelijk droger kan worden gelegd. Deze aanpak zorgt voor een verlaging van de opbrengst en dus het inkomen. Dit moet worden gecompenseerd door bijvoorbeeld een negatieve grondprijs of een beloning voor het voorkomen van veenoxidatie en CO2-uitstoot).
Als een bedrijf (bijna) volledig in het laagstgelegen en natste deel van een veengebied ligt.
Het veranderen van de bedrijfsvoering vraagt om sterk ondernemerschap. Het heeft invloed op de grondprijs en de bedrijfsvoering op de lange termijn. Deze maatregel is uitermate toekomstgericht.